Winkels hebben het onverminderd zwaar

Harensesmid.jpg

Bron: Bredabuurt.nl

In totaal moesten er 83 winkelbedrijven de deuren sluiten, vooral elektronica-, meubel- en doe-het-zelfbedrijven. Ook in de horeca houdt de malaise aan met 38 faillissementen in juli. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het beeld komt overeen met de rest van de bedrijvigheid in Nederland. In het eerste halfjaar van 2013 ging al een recordaantal bedrijven en instellingen failliet. Bij vier op de tien faillissementen betrof het overigens een bedrijf uit de bouw of de handel.

Ook de omzet in de detailhandel krimpt aanhoudend. De totale omzet tussen 2008 en 2012 in winkels viel volgens ING al terug met 6%. In het tweede kwartaal van 2013 noteerden bijvoorbeeld non-foodwinkels voor het negende kwartaal op rij een omzetdaling. Vooral voor winkels in consumentenelektronica pakte het tweede kwartaal slecht uit. Zij boekten de grootste omzetdaling van de afgelopen vier jaar.

Daarentegen zag het CBS de omzetten van de postorderbedrijven en internetwinkels in Nederland groeien met 11 procent. Uit cijfers van Thuiswinkel.org bedroeg de omzetgroei van online winkels in het eerste halfjaar van 2013, vergeleken met vorig jaar.

Zowel het aantal geplaatste bestellingen als het aantal mensen dat via internet een product of dienst kocht, is gestegen: 8,8 miljoen Nederlanders hebben in de eerste zes maanden van 2013 via internet een aankoop gedaan. Vorig jaar was dit nog 8,5 miljoen.

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top