Werkloosheid in de grote steden

ing_bank.jpg

De Amsterdamse arbeidsmarkt bleef lang overeind doordat de beroepsbevolking gemiddeld hoogopgeleid is en slechtdraaiende sectoren zoals de bouw en de industrie niet sterk vertegenwoordigd zijn.

Dit jaar is de werkloosheid in Amsterdamse dienstensector flink gestegen door grootschalige reorganisaties bij bedrijven als TomTom en de ING. Door deze ontslaggolf liep het aantal aangevraagde uitkeringen snel op, met bijna 20 procent.

Ook verder in de regio zijn de gevolgen goed te zien: vooral in Amstelveen nam het aantal werklozen snel toe met bijna 26 procent. Ook Haarlemmermeer en Ronde Venen, met onder andere Abcoude en Vinkeveen hebben ruim een kwart meer werklozen dan vorig jaar. Dat is een inhaalslag, want daar is de werkloosheid lager dan in Amsterdam.

Met 34.000 inwoners zit nu 8,1 procent van de Amsterdamse beroepsbevolking zonder werk. Ter vergelijking: dit precentage over heel Nederland ligt op 6,8 procent.

In Den Haag en Rotterdam is de werkloosheid nog hoger. De werkloosheid in Rotterdam is traditioneel het hoogst van de vier grootste gemeenten in Nederland: recentelijk nog 9,5 procent. De werkloosheid in Den Haag liep recentelijk het snelst op, van 6,8 procent in 2010 naar 8,3 procent in 2011.

Terwijl in deze drie van de G4-steden de werkloosheid in 2011 hoger uitkwam dan in 2010, bleef in Utrecht de werkloosheid vrijwel gelijk. De Domstad heeft hiermee voor het derde jaar op rij de laagste werkloosheid van de grote vier.

> Bron: Michiel Couzy / SEO Economisch Onderzoek

>> UPDATE 15 mei: werkloosheid in Nederland is volgens het CBS inmiddels toegenomen  tot 8,2 %.

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top