Misdaadmeter zegt weinig over veiligheid

Fietsenzooi_gr.jpg

Wat zegt Misdaadmeter over veiligheid? Bron: Powned Tv

Amsterdam blijft onveiligste gemeente‘ meldt het Algemeen Dagblad. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. Maar is dat wel zo? Wat zeggen dalende criminaliteitscijfers nou over de veiligheid van een stad?

Volgens het Algemeen Dagblad heeft onze hoofdstad “als vanouds te kampen met veel gevallen van zakkenrollen, mishandelingen en straatroven”. Maastricht is intussen een vaste waarde geworden op nummer twee. Rotterdam is derde. Amsterdam werd veiliger. Maar is “afgezet tegen de rest van Nederland nog steeds de gemeente met de meeste criminaliteit.”, aldus het AD. Maar, wat hebben criminaliteitscijfers nu te maken met veiligheid, vraag ik me af.

Vertekenend beeld

De ranglijst van de AD Misdaadmeter is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie. Het AD beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit. Dit zijn: woninginbraak, inbraak schuurtje, diefstal uit auto, diefstal van auto, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, vernieling en overval. En houdt daarbij naar eigen zeggen “rekening met het inwoneraantal”. Prima, maar voor Amsterdam werkt dat wel vertekenend.

Veel toeristen

Burgemeester Van der Laan verklapt al waarom de criminaliteitscijfers voor zijn gemeente zo hoog uitvallen: toeristen. Want “zij zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan reguliere inwoners van de stad”. Juist. Want iedereen die weleens is gerold op reis met een reisverzekering, weet dat je zonder aangifte sowieso bot vangt. Aangifte doen dus, voor je verzekeraar.

Aangifte doen

Het aantal aangiftes voor zakkenrollen (9.072) is zowel absoluut als relatief opvallend hoog in Amsterdam. Relatief gezien geldt ook voor Maastricht (1.071), ook een populaire bestemming voor een dagje uit. Voor beide gemeenten geldt dat ‘zakkenrollen’ in de rangorde alleen ‘diefstal uit auto’ voor zich moet dulden. Dat is ook zo’n delict waarbij het altijd loont om aangifte te doen omwille de diefstal- en/of schadeverzekering. Denk aan uit de auto gestolen smartphones, laptops en navigatiesystemen, om er maar een paar te noemen.

Misdaadmeter wel zuiver?

Neem dan Rotterdam; hier is het beeld anders. De ‘diefstal uit de auto’ staat dan wel weer aan kop, maar zakkenrollen is hier in aantal (2.494) ‘slechts’ halverwege de rangorde te vinden. Vernieling (5.296), woninginbraak (3.857) en mishandeling (3.177) laten al veel hogere aantallen zien. Dus, moet ik me daar op straat nu veiliger voelen? Of zijn er gewoon veel minder toeristen? Zijn ze daar veel voorzichtiger? Of doet de gemiddelde Rotterdam gewoon veel minder aangifte van gerolde zakken: pech gehad, had je maar beter moeten opletten.

Pech gehad

Ik ben opgegroeid in Rotterdam. Dat betekende 23 jaar lang de fiets elke keer netjes met twee sloten stallen. Anders werd je fiets gejat. Daar hield je gewoon rekening mee. In de paar jaar dat ik nu in Nijmegen woon (gezakt van nummer negen naar 14) ben ik keihard afgestraft voor het doorbreken van dit principe. Twee fietsen zijn  al gestolen. Pech gehad. Gelukkig rijd ik geen dure fietsen, maar toch aangifte gedaan (delict nummer 1 in Nederland!). Help ik de wijkagent daar misschien ook weer een beetje mee. Voor de AD Misdaadmeter maakt het dan weer niets uit, vreemd genoeg.

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top