Vaker gedwongen huisuitzettingen China

AlySong1.jpg

Bron: REUTERS/Aly Song

Huizenbezitters worden weggejaagd, zodat nieuwe woonwijken, fabrieken en wegen kunnen worden gebouwd.

In het rapport ‘Standing Their Ground’, laat Amnesty International zien hoe gedwongen huisuitzettingen in China de laatste drie jaar sterk zijn toegenomen door fiscale prikkels voor economische stimuleringsprojecten in de bouw. Lokale overheden lenen grote bedragen van staatsbanken om nieuwbouw financieren en moeten de landrechten verkopen om de rente hierover te kunnen betalen.

Ongeacht de kosten worden nieuwbouwprojecten gezien als de snelste weg naar zichtbare resultaten. Lokale ambtenaren negeren de taktieken van projectontwikkelaars die bewoners belagen om mensen uit hun woningen te verjagen. Hierbij dwingen ze de bewoners hun de landrechten te verkopen, bijvoorbeeld door water en verwarming af te sluiten.

De huisuitzettingen in China gaan met veel geweld gepaard. In het hele land zijn miljoenen bewoners gedwongen hun huizen te verlaten, waarbij zij regelmatig worden geslagen, bedreigd, gedetineerd en zelfs gedood. Amnesty International heeft in dit rapport 40 gedwongen huisuitzettingen in China onderzocht.

In negen gevallen leidde het gebruikte geweld tot de dood van mensen die tegen de huisuitzetting protesteerden of zich daartegen verzetten.

In 2011 is in China voor het eerst een wettelijk verbod ingevoerd op het gebruik van geweld tijdens gedwongen huisuitzettingen, maar dat wordt niet nageleefd. Ook is bepaald dat huiseigenaren volgens de marktwaarde moeten worden gecompenseerd. Deze wetten en regels schieten echter nog steeds te kort en gelden bovendien alleen voor de Chinese stadsbewoners.

> Bron: Amnesty.nl / Foto’s: REUTERS (Aly Song)

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top