Toename verwacht leegstand winkelgebieden

leegstand-winkelgebieden.jpg

Bron: ABN Amro

ABN Amro rekent op een toename van het huidige 5 tot 8% naar circa 14% in 2020 voor alle type winkelgebieden.

Dit staat in het laatste Vastgoedrapport ‘Retaillocaties in 2020’ (pdf) waarin ABN Amro de contouren schetst van de nieuwe winkelkaart van Nederland in 2020. Ze verwacht bijvoorbeeld dat woonwinkels en doe-het-zelf-zaken worden getroffen door de malaise in de woningmarkt, de elektronicabranche extra last krijgt van groeiende online aankopen en modezaken moeten inkrimpen na de sterke groei in het afgelopen decennium.

De gevolgen van toenemende leegstand zijn in het straatbeeld van de binnensteden al goed te merken. Samen met kleinere hoofdwinkelgebieden vertegenwoordigen de binnensteden 27% van de totale markt. Beide typen winkelgebieden laten de afgelopen jaren steeds meer leegstand zien.

ABN Amro verwacht in deze centrale winkelgebieden een toename van de leegstand van 8,3 naar 14,5% in 2020, een forse verslechtering van de huidige situatie, met name door de afnemende behoefte aan modezaken. Dit is ook een belangrijke oorzaak voor de groeiende leegstand, van 7 naar 14%, in wijkwinkelcentra. Dit type winkelcentrum zal zich vooral moeten gaan richten op een compleet aanbod voor de wekelijkse boodschappen.

Kleinere, incomplete buurtcentra hebben het nakijken, mede ten gevolge van nieuwe distributie-concepten, zoals to-go supermarkten en afhaalpunten in de supermarktbranche. Tenslotte zullen perifere winkellocaties in versterkte mate last gaan krijgen van de malaise op de woningmarkt. Met name de bescheiden meubelboulevards (kleiner dan 20.000 m2 winkelvloeroppervlak), zal er sprake zijn van toenemende leegstand.

Om de levensvatbaarheid van winkelgebieden te vergroten, is het leveren van toegevoegde waarde en het experimenteren met formules waarin beleving centraal staat, de enige manier om onderscheidend te zijn. Om dit te realiseren, is een constructieve dialoog tussen alle spelers in het retailvastgoed van levensbelang, aldus het rapport.

> Bron & foto: ABN Amro

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top