Stadsgeograaf pakt de fiets

fiets.jpg

Bron: Jan van Duppen

Stadsgeograaf Jan van Duppen ging op onderzoek. Hij fietste maandenlang mee met fietsers die regelmatig vanuit Leidsche Rijn naar de Utrechtse binnenstad reden. Hij vroeg ze naar hun beleving, hun gewoontes en keek met ze naar de barrières die een fietser onderweg tegenkomt.

Fietsers gaan altijd voor de kortste weg, zo ontdekte hij. Maar onderweg doen ze vaak hetzelfde als een automobilist: even een boodschap halen en de kinderen van de crèche oppikken.

In het tweejarig onderzoekstraject ‘Urban Trajectories‘ wordt de stad bekeken door de ogen van 15 inwoners van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn tijdens hun dagelijkse fietsroute van en naar hun werk in de binnenstad. Welke route fietsen ze en waar ervaren ze barrières en verbindingen onderweg?

De analyse van de dagelijkse woon-werkroutes van de deelnemers laat een aantal belangrijke aspecten zien van het fietsgedrag en de beleving van de route.

Ten eerste maakt de fiets mensen flexibel. De respondenten uit het onderzoek zijn veelal jonge ouders die hun kinderen halen en brengen van school tijdens hun woon-werk route. Het gebruik van de fiets maakt het mogelijk verschillende locaties binnen relatief korte tijd aan te doen.

Verder zijn fietsers erg bezig met het lekker door kunnen rijden. Elke onderbreking op de route proberen ze te vermijden.

Sprekend voorbeeld van dat laatste is de waardering voor de rustige, groene Cremerstraat boven de hoofdroute. De Cremerstraat is een beschutte route door de wijk maar hij is wel hobbelig. Dat blijkt geen probleem te vormen voor de fietsers.

De binnendoorroute wordt meer gewaardeerd dan het rode fietspad aan de Vleutenseweg dat als hoofdroute is aangemerkt. Zonder onderbrekingen van verkeerslichten kunnen doorfietsen en het rustige, groene karakter van de straat in de woonwijk worden als redenen genoemd.

De bedoeling is dat het onderzoeksresultaten dit jaar vertaald worden naar praktische aanbevelingen voor planologen en stedenbouwers. Het onderzoeksrapport ‘Gewoon op de fiets: een studie naar routes, gedrag en beleving’ is hier te downloaden.

>> Tip: Van 19 juni tot 27 september 2013 is in het Aorta Architectuurcentrum in Utrecht ‘Expositie Urban Trajectories‘.

> Bron: FietsBeraad / Aorta

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top