Sloop in krimpgebieden treft vooral ouderen

Woningcorporaties moeten zorgvuldiger omgaan met oudere huurders in krimpgebieden als die door sloop worden gedwongen te verhuizen. Dat meldt de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV).

De stuurgroep onderzoekt de gevolgen van bevolkingskrimp. Door vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid blijven in krimpgebieden vaak kwetsbare huurders achter. Veel woningen worden door het overschot gesloopt.

De krimpgebieden in Nederland zijn Oost- en Noord-Groningen en delen van Limburg (Heerlen/Kerkrade) en Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen).

Het onderzoek van SEV richtte zich op de situatie in Oost-Groningen. Woningcorporatie Acantus sloopte daar de afgelopen jaren zo’n 2.000 woningen. Bewoners moesten hun huis verlaten, waar ze soms hun leven lang woonden.

‘Zo’n gedwongen verhuizing heeft veel impact’, en leidt tot ‘heftige, emotionele en negatieve ervaringen’ waarmee volgens corporaties onvoldoende rekening houden. Hoewel de huurders een kwalitatief betere woning terugkregen, voelen mensen zich ‘ontworteld’, aldus het SEV.

‘De fysieke omgeving voor huurders blijkt nauwelijks van invloed op de beoordeling van de nieuwe woonplek’, concludeert SEV.

> Bron:SEV

>> lees ook de folder ’Wij gaan pekel niet uit’ (pdf), een samenvatting van het onderzoek naar de sociale gevolgen van krimp in Oost-Groningen.

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top