Skyscraper Index voorspelt krimp

skyscraper.png

Bron: www.ritholtz.com

Dat stellen analisten van de Britse zakenbank Barclays Capital in hun jaarlijkse Skyscraper Index.

De bank analyseerde gegevens uit de laatste 140 jaar. Steeds was er aan het eind van een lange economische bloeiperiode een hausse in het oprichten van exorbitante gebouwen en wolkenkrabber. Factoren die daaraan bijdroegen waren gemakkelijke toegang tot goedkoop krediet, relatief lage grondprijzen, speculatie en overdreven optimisme over de economie.

De bank merkte op dat ’s werelds eerste wolkenkrabber, de Equitable Life gebouw in New York, in 1873 werd voltooid en viel samen met een periode van vijf jaar recessie. Het werd gesloopt in 1912.

Andere voorbeelden zijn onder meer Chicago’s Willis Tower (die voorheen bekend stond als de Sears Tower) in 1974, net zoals er was een olieschok en koppeling van de Amerikaanse dollar in goud werd verlaten. En Maleisië de Petronas Towers in 1997, die samenviel met de Aziatische financiële crisis.

Beleggers moeten het meest bezorgd over China, die momenteel bouwt 53% van alle hoge gebouwen in de wereld, zei de bank. Een kredietverlening hausse als gevolg van de wereldwijde financiële crisis in 2008 zette de prijzen in ’s werelds tweede grootste economie onder druk.

> Bron: Trouw, BBC News / Afbeelding: The Big Picture

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top