Rue Des Invalides

rdistill.jpg

Rue Des Invalides, een film van Mari Sanders

Maar een Rue Des Invalides, wat is dat eigenlijk? Welke ruimte krijgt deze Rue des Invalides in onze samenleving?

Nathan (20) zit in een rolstoel en heeft een saai leven. Als een romantisch ingestelde taxichauffeur hem overhaalt om naar Parijs te gaan, besluit hij de gok te wagen. Maar op zoek naar Franse vrouwen stuit hij op een rolstoelonvriendelijk Parijs.

Het eerste wat mij opviel bij deze film is de manier waarop de hoofdrolspeler Nathan (Niels Porters) vooral probeert géén ruimte in te nemen. Hij reist met speciaal gehandicaptenvervoer, zegt niets en laat zijn geld uit zijn portemonnee pakken door de chauffeur. Hij zit ineengedoken, kijkend naar plaatjes van mooie Franse vrouwen.

De taxichauffeur (Martin Šimek) is degene die hem wakker maakt: “Als je zo graag die naar Franse vrouwen kijkt, waarom doe je dat hier?”. Dat is de prikkel die Nathan nodig heeft: hij vertrekt naar Parijs, met de trein, zonder hulp.

De mentale ruimte die hij inneemt zie je groeien, terwijl schrijnend duidelijk wordt hoe slecht onze omgeving is ingericht op mensen die niet op twee benen kunnen staan. Het duidelijkst wordt dat als Nathans weg geblokkeerd wordt door een lantaarnpaal.

Zelfs de wachtruimte op de metro blijkt vervreemdend. Want waar moet je op de metro wachten, in een rolstoel? Voor de geplaatste stoeltjes? Naast de geplaatste stoeltjes? Of toch maar een eind bij die stoeltjes vandaan, om het ongemakkelijke te verdoezelen? Nathan gaat er naast zitten, in zijn eigen, andersoortige stoel.

In zijn eigen, andersoortige stoel gaat Nathan over zijn eigen Rue des Invalides. Hij krimpt soms, door lastige lantaarnpalen en kleinerende opmerkingen. Maar bovenal groeit hij, doordat hij zijn Rue heeft gekozen. En wat blijkt? Hoe meer ruimte Nathan inneemt, hoe meer aandacht hij krijgt van mooie vrouwen.

> Afbeelding en details: www.ruedesinvalides.nl


Rue Des Invalides
 (2012) is een korte film (22 min.) van scenarist/regisseur Mari Sanders met Niels Gomperts en Martin Šimek. De film is onder andere tot stand gekomen door middel van crowdfunding en werd vertoond tijdens het Nederlands Film Festival, het Eindhovens Film Festival en de Dutch Design Week.

Natasha de Haan

Natasha de Haan

Natasha is naast sociaal geograaf ook docent en zelfstandig ondernemer. Ze maakt onze samenleving toegankelijker.

Reageren

scroll to top