Retail gentrification

Lisa-Klaver-Retail-Gentrification-e1438680268993.jpg

De winkelstraat. Of we het nu gebruiken om te winkelen, gezellig te lunchen of als route van A naar B, de winkelstraat gebruiken we allemaal. Maar de manier waarop we de winkelstraat gebruiken verandert.

Winkelstraten ondervinden zich in een dynamisch proces doordat consumenten continu hun wensen en behoeften aanpassen. Deze veranderingen ontstaan mede door technologische ontwikkelingen, zoals het e-shoppen, maar ook door veranderingen in de detailhandel.

Een belangrijke detailhandel ontwikkeling is de komst van supermarktketens in de jaren zeventig. Supermarkten zorgen voor vele voordelen, zoals het verkopen van verschillende producten onder één dak. Hierdoor hoeft men niet meer naar de bakker, slager en de groenteman. Voor deze speciaalzaken in voeding- en genotsmiddelen is het lastig concurreren met de supermarktketens. De speciaalzaken hebben vaak een beperkter aanbod, waardoor het lastig is hun hoofd boven water te houden.

Een afname van speciaalzaken in voeding- en genotsmiddelen, kan effect hebben op bewoners in de buurt. In velen, zo niet alle gevallen, functioneert een winkelstraat ook als een woonbuurt. Denk bijvoorbeeld aan de Negen Straatjes in Amsterdam waar de bovenstaande ontwikkelingen ook plaatsvinden. In deze buurt zorgen niet alleen de detailhandel ontwikkelingen voor veranderingen in het winkelaanbod, maar ook de stijgende huurprijzen. In de Negen Straatjes is er namelijk veel vraag naar een winkelpand. De grote vraag en het beperkte aanbod zorgt ervoor dat vastgoedeigenaren de huurprijzen laten stijgen. De speciaalzaken zijn bij de stijgende huurprijzen de meest kwetsbare groep omdat ze de hoge huren niet kunnen veroorloven. De speciaalzaken vertrekken uit de buurt en worden vervangen door de duurdere en/of bekende winkelketens. Deze veranderingen in het winkelstraatprofiel door stijgende huurprijzen heeft de naam retail gentrification.

Wanneer er retail gentrification plaatsvindt en het aantal ondernemers dat dagelijkse producten verkoopt afneemt, kan het de sociale cohesie in de buurt beïnvloeden. Bewoners maakten voorheen dagelijks gebruik van de bakker en/of slager, waardoor bewoners en ondernemers elkaar goed kennen. Doordat deze zelfstandige ondernemers vertrekken en vervangen worden door kledingketens met vaak ingehuurd personeel, neemt dit contact af. Het afnemende contact kan effect hebben op de sociale controle. Het aantal zelfstandige ondernemers neemt door de hoge huren af en de bewoners zoeken andere locaties die wel voorzien in hun dagelijkse behoeften. De sociale controle kan hierdoor afnemen, omdat de personen die de buurt het best kennen wegtrekken. Sociale cohesie is echter een belangrijk onderdeel om een buurt leefbaar te houden voor zowel bewoners, als de consumenten van de winkelstraat.

Het is van belang om naast het economische plaatje van een winkelstraat, ook de woonfunctie in het achterhoofd te houden. Het gebruik van bewoners in de winkelstaat en de aanwezigheid van zelfstandige ondernemers die zich betrokken voelen bij de zaak, dragen bij aan de sociale cohesie. Sociale cohesie in een buurt zorgt voor een leefbare en aantrekkelijke winkelstraat dat van belang is om het economische plaatje van de winkelstraat te genereren.

Lisa Klaver

Lisa Klaver

Lisa Klaver studeert op dit moment aan de Universiteit van Utrecht aan de master Urban Geography en is zich meer gaan verdiepen in het gebruik en de ontwikkelingen die zich voordoen in de stad.

One Reply to “Retail gentrification”

  1. Maud van Vlerken schreef:

    Goed artikel! Een leuke case voor je is misschien ook de Haarlemmerstraat in Amsterdam, deze is nog wat minder “gehyped” dan de 9straatjes en een aanrader om de facebookpagina Haarlemmerbuurt te volgen en Nel de Jager (winkelstraatmanagement).

Reageren

scroll to top