‘Randstad internationaal onzichtbaar’

PeterHall2.jpg

Foto: theplanner.co.uk

Op 30 juli 2014 overleed op 82-jarige leeftijd Sir Peter Hall, vooral bekend door zijn in 1966 gepubliceerde boek ‘The World Cities’. Tot die exclusieve club rekende hij destijds ook de Randstad Holland, naast Londen, Parijs, New York, Tokio, Moskou en de Duitse stedencluster Rhein-Ruhr. Ook betoogde Hall als eerste wetenschapper dat wereldsteden met elkaar wedijveren om investeringen, toptalent, wetenschapsinstituten, culturele voorzieningen, et cetera.

Vijftig jaar later zullen velen betwijfelen of de Randstad nog tot de top 7 behoort. ‘Sterker nog: buiten Nederland moet je wel bijna een in urbanisatie gespecialiseerde geograaf zijn om van de Randstad gehoord te hebben’, zegt Jeremy Kelly, director Global Research Programmes, in het Europese hoofdkantoor van JLL in Londen. Internationale vastgoedbeleggers kennen volgens hem de term Randstad als geografische aanduiding in ieder geval niet. ‘Vrijwel niemand heeft het buiten Nederland over de Randstad. Voor de meeste internationale beleggers houden de Nederlandse steden op bij Amsterdam.’

Londen, Parijs, New York en Tokio hebben de afgelopen vijftig jaar wel buitensporig geprofiteerd van de globalisering. Deze ‘super megasteden’ nemen in wisselende samenstelling steevast de eerste vier plaatsen in beslag van de meeste wereldranglijsten. Zo harken zij maar liefst 20 procent binnen van alle investeringen ter wereld in commercieel vastgoed. Londen geldt als het absolute walhalla van de vastgoedinvesteerder. Zo’n slordige 97 miljard dollar kwam in de 36 maanden voorafgaand aan het tweede kwartaal 2014 in de Britse hoofdstad terecht, gevolgd door New York met 90 miljard dollar. De virtuele Randstad staat op plek 36 (8,1 miljard dollar), Amsterdam op 46 (5,2 miljard dollar), Den Haag op 88 (1,7 miljard), Rotterdam op 113 (0,7 miljard dollar) en Utrecht op 121 (0,5 miljard dollar).

> Bron: Vastgoedmarkt.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

scroll to top