Openbare ruimte speelveld voor LBG’s?

PokémonGOHorstErmelo.png

Jongeren spelen LBG Pokémon GO bij strand Horst, Ermelo. Foto: Wiljan van Wilgenburg

De populariteit van ‘Pokémon GO‘ zette de ‘location-based game’, of LBG, deze zomer op de kaart. Spelers wereldwijd gingen naar buiten om zeldzame Pokémon te vangen. De fysieke ruimte werd speelveld van een virtueel smartphonespel. Dat bleek niet altijd een geslaagde combinatie, zoals toen bekend werd dat veel zeldzame Pokémon in Kijkduin te vinden waren. De Pokémon GO-spelers veroorzaakten zoveel overlast, dat de gemeente Den Haag een kort geding aanspande tegen Niantic, de makers van het spel.

Location-based gaming

Sinds Pokémon GO heeft location-based gaming een stempel gedrukt op het gebruik van de openbare ruimte. Over voorloper ‘Ingress‘, ook een LBG van Niantic, deed ik onderzoek over location-based gaming in de stedelijke ruimte. Ik vroeg Ingress-spelers hoe ze de stedelijke ruimte waardeerden en gebruikten tijdens het spel. LBG’s onderscheiden zich namelijk van andere spellen. Ze worden gespeeld in de fysieke ruimte in plaats van een virtuele wereld. En door gebruik te maken van verzamelelementen en competitie worden de spelers gemotiveerd om de openbare ruimte te verkennen. Het draait bij een LBG om de combinatie van socialiteit, mobiliteit en ruimtelijke aspecten.

Navigeren door de stad met LBG

Met het spelen van een LBG verandert voor een speler de perceptie van de stedelijke ruimte. Ook het ruimtelijk gedrag wordt beïnvloed. Voor navigatie door de stad gebruiken de spelers referentiepunten uit het spel. De ‘portals’ of veroverpunten, nemen de plaats in van straatnamen. Dat zorgt regelmatig voor hilarische tafrelen voor omstanders, of irraties en overlast. Door het spel komen deelnemers in delen van de stad, of zelfs het land, zoals in Kijkduin. Veel interesse gaat uit naar specifieke objecten zoals erfgoed, monumenten en openbare kunst, omdat deze onderdeel zijn van de LBG. Maar het zal moeilijk worden deze groep te sturen in de fysieke ruimte. Want de afweging voor hun beweegredenen is afkomstig uit een LBG.

Extra dimensie leefomgeving

Het spelgenre van location-based gaming lijkt een breed publiek te hebben bereikt met Pokémon GO. En waar de een bepaalde locaties zal mijden om de locatie in de fysieke ruimte zelf, zal voor de ander het spel reden zijn om juist wel deze locaties te bezoeken. Dit geeft het gebruik en indeling van onze leefomgeving een extra dimensie.

Meer lezen over dit onderzoek? Dat kan hier.

scroll to top