Kijkje in stalinistisch kluizenaarsrijk

Casper-in-Pyongyang.jpg

Het is allang een cliché: het laatste stalinistische bolwerk Noord-Korea als een geheimzinnig en gesloten koninkrijk. Terwijl de Sovjet-Unie en haar satellietstaten tussen 1989 en 1991 één voor één het leven lieten en China en Vietnam economische hervormingen doorvoerden, blijft Noord-Korea een communistische staat naar klassiek model. Hoewel, klassiek… het is de enige socialistische natie met erfopvolging.

De Kimdynastie regeert het land al bijna 70 jaar met harde hand. Strafkampen, een clandestien kernwapenprogramma, massale repressie tegen de bevolking, illegale wapenhandel en in december zelfs de executie van Kim Jong-uns oom zijn eerder regel dan uitzondering.

Toch fascineert het land velen. Kleine bewegingen in Noord-Korea worden door de mondiale media doorgaans uitgebreid bericht. De aandacht voor Noord-Korea doet me soms denken aan de aandacht voor het Vaticaan: in een tijd waarin steeds meer landen democratisch, liberaal en transparant worden (boring!), trekken deze laatste gesloten instituties juist de aandacht. Niet mogen weten wat er binnensdeurs afspeelt, dát kennen we anno 2014 niet meer.

​Met eenzelfde fascinatie stapte ik augustus 2012 in een bloedheet Beijing op het vliegtuig naar Pyongyang. Stiekem voelde ik me best bijzonder: ieder jaar bezoeken slechts enkele duizenden toeristen Noord-Korea. Vergelijk dat maar eens met wat er op een dag op Schiphol aankomt. Na een paar uur landden we in het al net zo broeierige Pyongyang. Onze reisgidsen, die geen moment tijdens de trip van onze zijde zouden wijken, stonden ons al op te wachten.

​De reis was strak georganiseerd. Iedere ochtend haalden de Noord-Koreaanse reisgidsen onze groep op bij het Yanggakdohotel. Dit torenhoge hotel staat op een eilandje in de Taedongrivier, die Pyongyang in tweeën splitst. Nadat je er ’s avonds teruggebracht wordt, gaan de hekken eromheen op slot. Ontsnappen is onmogelijk. Het roterende restaurant op de bovenste verdieping biedt samen met de Juchetoren unieke mogelijkheden om de skyline van Pyongyang te fotograferen.

Ondanks het gebrek aan bewegingsvrijheid was de sfeer gemoedelijk. Het voelde allerminst beklemmend en de toergidsen waren net zo geïnteresseerd in onze vaderlanden als wij in hun natie. We mochten vrijwel overal foto’s maken. Enkele straatbeelden en de deplorabele staat van enkele akkerlanden mochten we niet fotograferen. Standbeelden van de Kims mogen louter in hun totaliteit worden vastgelegd, alleen een hoofd of een arm mag niet. Kiekjes nemen van militaire checkpoints is ook niet toegestaan, maar dat hoef je in Zuid-Korea ook niet te proberen. Hoewel je weet dat de tour je louter langs de mooie delen des lands voert, maakt dit een reis naar Noord-Korea geenszins minder bijzonder en indrukwekkend.

​Het uiteenvallen van Korea in een noordelijk, communistisch deel en een kapitalistische zuiderbuur is het resultaat van de Koude Oorlog. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten voerden een ideologische strijd en probeerden vanaf 1945 beiden succesvolle staten volgens hun eigen politiek systeem op te zetten. Noord-Korea ging al gauw een eigenzinnige koers varen die in 1950 uitmondde in een Noord-Koreaanse aanval op Zuid-Korea.

Casper van der Veen

Casper van der Veen

Casper is freelance historicus en journalist, gespecialiseerd in de geschiedenis, politiek en cultuur van Noord-Korea (Democratische Volksrepubliek van Korea).

Reageren

scroll to top