Nederland gesteld op winkelstraat

Winkelstraat.jpg

Bron: Vastgoedjournaal.nl

Hoewel de online verkopen in Nederland elk jaar stijgen en in 2013 de grens van tien miljard euro is doorbroken, bevindt Nederland zich nog steeds in de Europese achterhoede, aldus onderzoek van ABN Amro (pdf). Nederlanders doen slechts 4,2 procent van hun aankopen online. In Duitsland (5,1 procent), Frankrijk (5,5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9,5 procent) is de online winkelomzet hoger. Ook zijn Nederlanders minder gewend aan het gebruik van creditcards.

De online verkopen in Nederland maakten in de afgelopen 15 jaar een explosieve groei door: van 41 miljoen euro in 1998 naar 9,8 miljard euro in 2012. In dit jaar wordt voor het eerst de grens van tien miljard euro doorbroken. ABN Amro concludeert dat deze sterke uitgangspositie zich niet vertaalt in een koppositie op het gebied van online winkelen. In Duitsland (5,1 procent), Frankrijk (5,5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9,5 procent) – die samen 70 procent van de Europese e-commerce-markt vertegenwoordigen – is de online winkelomzet als percentage van de totale omzet in de detailhandel veel hoger dan in Nederland (4,2 procent). Aan de beschikbare toegang tot het internet ligt het niet: 96 procent van de huishoudens heeft internet en 84 procent zelfs tot breedband internet.

Nederland kent echter met 2,53 detailhandelsvestigingen per vierkante kilometer een veel betere fysieke winkeldekking dan de meeste Europese landen. Dit blijkt de prikkel tot online winkelen te reduceren. In het Verenigd Koninkrijk (1,16), Duitsland (0,85) en Frankrijk (0,50) is het nabije winkelaanbod schaarser en de af te leggen afstanden voor een passende winkel groter. Bovendien maakten Duitse consumenten voor het online tijdperk al veel gebruik van postorderbedrijven. Ook in Frankrijk was home shopping al behoorlijk ingeburgerd.

Online shoppers uit het Verenigd Koninkrijk blijken in 2012 bijna de helft van hun maandelijkse budget online te spenderen. Hiervoor besteden ze ongeveer tweeënhalf uur per week. In de winkelstraat wordt per week nog zo’n 1,2 uur doorgebracht. Online shoppen wekt vooral de interesse op van consumenten van 55 jaar en ouder. Van hen zegt 86 procent dat ze regelmatig online winkelen. Bijna vier op de tien Britten uit deze leeftijdsgroep zeggen zelfs het merendeel van het winkelen online te doen. Over het algemeen zeiden de ondervraagde Britten online te winkelen omdat het gemakkelijk is (60,5 procent) en omdat ze online betere aanbiedingen krijgen (53,4 procent). Met het steeds slimmer monitoren van online consumentengedrag raken de activiteiten van marktplaatsen, vergelijkingssites, zoekmachines en webwinkels steeds meer met elkaar verweven.

ABN Amro verwacht dat de opkomst van dynamic-; robo-pricing de positie van vergelijkingssites zal beïnvloeden. Zo doen dynamische CPC-tarieven (Cost Per Click) hun intrede, wat inhoudt dat adverteerders op een vergelijkingssite hun eigen CPC-tarieven kunnen vaststellen. Verder zullen de verkoopprijzen automatisch fluctueren – afhankelijk van tijdstip, locatie en klantprofiel. Amazon is hierin koploper en kan op basis van algoritmes soms wel 2 keer per 10 minuten automatisch verkoopprijzen van producten aanpassen. Hierbij is het van belang dat de retailer van de toekomst goed moet kunnen rekenen.

>> Lees het hele document: ‘retailer van toekomst moet goed kunnen rekenen’

> Bron: NOS.nl, ABN Amro, Twinklemagazine.nl / Foto: Crossmarks.nl

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top