Nederlanders gehecht aan geboortestreek

collage_1.jpg

Bron: Meertens Instituut

We blijken al generaties lang zeer gehecht aan onze geboortestreek en verhuizen over relatief kleine afstanden.

Taalkundige Gerrit Bloothooft, verbonden aan de Universiteit Utrecht, bracht voor het Meertens Instituut de geboorte- en woonplaatsen in kaart van vier generaties, waarmee hij terugging naar het einde van de negentiende eeuw. Hij gebruikte daarvoor gegevens van de gemeentelijke basisadministratie.

Mensen verhuizen weinig uit hun provincie. In Noord-Holland blijkt ruim 40 procent van de bevolking in dezelfde provincie te wonen als hun overgrootouders. In Zeeland is dat bijna 60 procent en in Friesland maar liefst 70 procent.

Het grootst is de honkvastheid in de regio Zuid-Limburg. Van de inwoners die er begin vorige eeuw leefden, woont nog altijd 72 procent van de achterkleinkinderen in die streek.

De neiging om op onze geboortegrond te blijven, is vooral groot in streken met een sterke eigen identiteit. In het bijzonder zie je dat in streng protestantse plaatsen als Staphorst en Spakenburg. “Daar gaan weinig mensen vandaan. Omgekeerd komen er door het gesloten karakter van die gemeenschappen niet snel nieuwe mensen binnen.”

Eenmaal in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Maastricht blijft men er veelal ook.  Kanttekening daarbij is dat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag 30 procent van de inwoners tussen de 30-50 jaar in het buitenland is geboren.

Een opvallend sterke verhuisbeweging heeft zich voorgedaan tussen Amsterdam en Almere. In de Flevolandse stad wonen procentueel meer geboren Amsterdammers dan in de hoofdstad zelf.

Bron: NOS.nl, Meertens Instituut

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top