MOE-landers in lege kantoren

huisvestingpolen.png

Bron: Studio040.nl

MOE-landers zijn de arbeidsmigranten uit voornamelijk de nieuwe EU-landen in Midden- en Oost-Europa.

In Amsterdam staan 8.000 MOE-landers geregistreerd, maar het stadsbestuur schat dat het er in werkelijkheid 33.800 zijn. Veel van deze mensen blijven onder de radar en de groep breidt zich in relatief kleine mate ook uit met Zuid-Europeanen. In dit circuit komen deze mensen vaak terecht in te kleine of gevaarlijke woningen, waar ze tevens teveel huur voor moeten betalen.

Om te voorzien in de vraag is het zogenoemde ‘Polenhotel’ is al langer een trend, zoals op een oud kazerneterrein. Een bekend voorbeeld hiervan is de verbouwde militaire basis van het Duitse Weeze, vlak over de grens in Noord-Limburg.

Marktleider uitzendbureau Otto Work Force heeft al sinds jaren op de oud R.A.F.-basis duizenden Poolse werknemers, met bestemming Nederland, hier huisvesting geboden. Maar ook verder in Nederland groeit het aantal complexen met tijdelijk woonruimte.

Op het moment worden overal in Nederland 31.000 extra verblijfsplaatsen voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa gerealiseerd, maar het kost gemeenten, investeerders en werkgevers grote moeite om dat voor elkaar te krijgen, onder meer vanwege verzet van burgers.

In Etten-Leur konden inwoners voorkomen dat een manege werd omgebouwd tot een onderkomen voor de arbeidsmigranten. Ook in de Noordoostpolder staken bewoners een stokje voor een zogenaamd Polenhotel.

Ook de gemeenten zelf staan niet te springen om de duizenden Oostblokkers op te vangen. Minister Blok schrijft dat “lijkt het alsof de gemeenten wel de lusten, maar niet de lasten van de aanwezigheid van arbeidsmigranten willen dragen”. Verder noemt hij de situatie in Eindhoven en Rotterdam “zorgelijk”.

In de hoofdstad wil Amsterdam het voorbeeld geven en de malafide verhuur en illegale pensions in de hoofdstad nu tegengaan. De leegstaande kantoren van Amstel III en Westpoort komen het gemeentebestuur nu toch wel goed uit.

> Bron: Het Parool , De Volkskrant , PowNed , NOS

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top