Middelgrote stad voor uitdagingen

Veenendaal.jpg

De middelgrote stad staat voor uitdagingen. Bron: HBD via Telegraaf.nl

De toekomst van de middelgrote stad in Nederland heeft op z’n zachtst gezegd nogal wat uitdagingen in het verschiet. Te klein om grote sprongen te maken, te groot voor de gunfactor. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de tekenen zijn daar.

Keuzes maken

In het dagelijks leven na zeven jaar economische crisis vallen twee dingen op: al wat luxueus, begeerlijk of aaibaar blijkt komt gemiddeld nog redelijk voor de dag. Hier zijn keuzes gemaakt, risico’s genomen, of gewoon goed gekeken naar wat er speelt en ingesprongen op een behoefte. Dat geldt ook voor de andere kant van het spectrum, waar met succes is ingespeeld op laagdrempeligheid, bereikbaarheid en het lef tonen door met weinig toch te slagen. De polarisatie van arm of rijk, sterk of slim, luxe en spotgoedkoop zien we overal terug.

Eigen koers en publiek

Zie het als twee verschillende winkelketens, in hetzelfde segment, maar met een totaal eigen assortiment en prijsstelling, waarbij het publiek ze het succes gunt en toehapt. Denk aan een Bijenkorf en een Primark. Allebei met een heel eigen koers en publiek, terwijl ze ook veel overeenkomen. Twee uitersten over een strategisch spectrum met eenzelfde activiteit: grootschalige detailhandel, op A1-locaties, met confectie als kernactiviteit.

Verzorgingsgebied middelgrote stad verloochend?

Middelgrote steden hebben dikwijls hun regionale verzorgende functie voor het omliggende buitengebied verloochend. De regionale markt, groothandel, grote bankfilialen, de rechtbank, of gewoon de winkels voor de wekelijkse boodschappen onderscheidden ze van de (kleine) dorpen. Totdat de trek naar de grote stad en de verleiding van het succes die de grote steden daarmee hadden te groot werd. Men vond het nodig om te concurreren met andere (grotere) steden. Wat zij kunnen, kunnen wij ook, moeten ze hebben gedacht. Met grootschalige filialisering in de het winkellandschap, verlaten bedrijventerreinen, generieke nieuwbouwwijken en lege kantoren als gevolg.

Het Nieuwe Winkelen van Veenendaal

Een mooi voorbeeld van dit grootdenken: Veenendaal doet aan het Nieuwe Winkelen, gepaard met app, gratis wifi en een mooie campagne, maar faalt jammerlijk. Wat ging er mis? Winkeliers vonden het systeem te duur en het winkelend publiek bleek niet geïnteresseerd. Het is met name de kwetsbaarheid van de monofunctionele binnenstad van de middelgrote stad bijkt nu de grote klap in het gezicht. De generieke middenmoot, de grijze massa die zich niet wist te onderscheiden, trekt aan het kortste eind.

Van een vloek naar een zegen

Gelukkig kan in de middelgrote stad samenwerking tussen verschillende partijen juist door haar omvang (50.000 tot 100.000 inwoners) makkelijker zijn. Initiatieven uit de samenleving, de markt en het maatschappelijk middenveld kunnen daarmee succesvolle bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de stad en van de regio. In het magazine Midsize NL staan veel voorbeelden die dat illustreren. De omvang van de middelgrote stad is wellicht juist haar kracht.

>> Lees verder:
– Wat gaat er gebeuren met de middelgrote stad? (RUIMTEVOLK)
– Agenda voor de middelgrote stad (RUIMTEVOLK)

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top