Meer particuliere initiatieven woonzorgmarkt

Zorgvilla.png

Bron: Zorggroep De Laren

Nog slechts zo’n 2 procent van de bedden in verzorgings-, en verpleeghuizen staat op dit moment in kleinschalige, particuliere voorzieningen. Maar het aantal groeit snel. Dit op een moment dat reguliere verzorgingshuizen juist krimpen en de deuren moeten sluiten.

Aan de top van de markt bezetten zogenaamde zorgvilla’s nog steeds een klein deel van de totale woonzorgmarkt. dit jaar zouden er al twintig zorgvilla’s bijkomen, van 149 naar 169. Dat is een groei van ruim 16 procent in een jaar.

De ouderenbond Anbo noemt de groei van het aantal zorgvilla’s verklaarbaar: vermogende ouderen betalen sinds 2012 een hogere eigen bijdrage (die inmiddels kan oplopen tot 2189,20 euro per maand) en willen daarvoor iets terug. Dat maakt het voor hen aantrekkelijk om meer te betalen voor een woonvoorziening waar ze een omgeving en service krijgen die meer op hun wensen zijn afgestemd.

De kwaliteit van de particuliere zorgvilla’s is niet altijd hoger dan die van reguliere ouderenzorg. Zo sloot de inspectie eind vorige maand nog Woonzorg Boschoord in Lunteren. Dat woonoord is inmiddels door een nieuwe eigenaar overgenomen.

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top