Meer gemeenten met winkelleegstand

marktdelfzijl.jpg

Bron: Startpagina.nl

Dit blijkt uit een actualisatie van de Leegstandsbarometer van ruimtelijk-economisch adviesbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) in Nijmegen. Hiervoor zijn met gegevens van Locatus en CBS de winkelleegstand en de bevolkingsprognose van alle Nederlandse gemeenten bepaald en gecombineerd.

Begin 2011 waren er 109 gemeenten die kampten met structurele winkelleegstand en bevolkingskrimp. In 2012 is het aantal gemeenten toegenomen tot 136. Noord-Groningen is een typisch krimpgebied; er komen steeds minder mensen wonen en de jeugd trekt weg.

Door de crisis en de bevolkingskrimp heeft een op de drie winkels in het centrum van Delfzijl al geen bestaansrecht meer. Om erger te voorkomen, moet het winkelbestand drastisch worden gesaneerd.

Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Delfzijl en de plaatselijke handelsvereniging. Van de ongeveer 130 winkel- en horecapanden zouden er dan ongeveer 80 overblijven. Een ‘compacter centrum’ moet voorkomen dat het publiek de Groningse havenstad straks helemaal mijdt. Dat betekent dat winkels moeten sluiten of verhuizen.

Opvallend dat in 36 gemeenten juist sprake is van een overspannen markt met een gebrek aan winkelruimte. Deze gemeenten hebben te maken met weinig leegstand (minder dan 4 procent) en een groeiende bevolking. Daar liggen naar verwachting kansen voor uitbreiding en versterking van het winkelaanbod.

Wel is het aantal gemeenten met een gunstige verwachting het afgelopen jaar met 25 procent afgenomen, doordat de leegstand is gegroeid tot boven de frictieleegstand en/of door bijstelling van de bevolkingsprognoses.

Buurtstrips, verouderde woonboulevards en aanloopstraten zijn het meest kwetsbaar.

> Bron: DTNP.nl, RTL.nl / Foto: Startpagina.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top