In Letland reist niemand per trein

letland-express.jpg

Bron: Palytra.com

In Europa nemen de Zwitsers sinds jaar en dag gemiddeld het vaakst de trein: 51 keer per jaar in 2012. Ook legden Zwitsers vorig jaar met 2.274 kilometer de langste afstand af. In Letland, dat een spoorbedrijf met 11.600 werknemers heeft, heeft volgens de UIC nagenoeg geen treinreizigers.

Nederlanders nemen gemiddeld 21 keer per jaar de trein en leggen daarmee 1024 kilometer af. Ons land komt daarmee in de top-10 van Europese landen waar het reizen per trein relatief populair is. Alleen in Luxemburg (40 ritten), Denemarken (37), Oostenrijk (27), Groot-Brittannië (25) en Duitsland (24) nemen mensen vaker de trein dan bij ons. De Belgen stappen gemiddeld ook 21 keer in, maar reizen minder ver.

In alle Midden- en Oost-Europese landen is de trein impopulair. Hekkensluiters zijn Roemenië, Litouwen en Griekenland. Daar nemen mensen gemiddeld niet vaker dan 1 à 2 keer per jaar de trein. Letland is dit minder dan 1, maar er wordt dan wel weer 40 kilometer afgelegd.

De UIC keek ter vergelijking ook naar Japan. Dat land is nog altijd wereldrecordhouder als het om aantal treinritten gaat. Een Japanner stapte in 2012 gemiddeld tot 69 keer per jaar in. Ondanks dat Japan negen keer groter is dan Zwitserland, reizen Japanners wel minder ver; 1.912 kilometer per jaar.

> Bron: ANP, Swissinfo.ch

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top