Leeuwarden Culturele Hoofdstad

2018.jpg

Bron: 2018.nl

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder is de Maltese hoofdstad Valetta dus al benoemd tot culturele hoofdstad.

In Nederland was een 13-koppige jury was het na twee dagen¬†unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. De drie steden hebben elk een uitgebreid bidbook gemaakt waarin zij hun culturele plannen ontvouwden. De hoofdstad van Friesland concentreert zich op ”het verbinden van mensen”.

Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel.

De provincie Noord-Brabant en de vijf grote Brabantse steden willen ondanks het verlies van Eindhoven in de race om de titel toch door met de opgestelde ambities. De provincie en de vijf grote steden hadden voor de kandidatuur van Eindhoven al 100 miljoen euro gereserveerd.

Ook Maastricht gaat door met een ‘plan B’, nu Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is geworden, alhoewel¬†met een lager budget. De Limburgse gouverneur Theo Bovens gaat nog met de Euregio bekijken wat te doen.

De jury heeft het Nederlandse advies overhandigd aan minister Jet Bussemaker (Cultuur), die samen met haar collega’s uit de Europese Unie in het voorjaar de culturele hoofdstad formeel aanwijst.

> Bron: Nu.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top