Knuffelstraten troef detailhandel

9-straatjes-amsterdam.jpg

Bron: Youropi.com

Dat meldt ze in haar nieuwste retailuitgave. De straten met veel knuffelwinkels, kleine speciaalzaken aan de flanken van A1-winkelgebieden, potentie hebben uit te groeien tot een uniek winkelgebied.

Deze knuffelstraten worden een belangrijke troef in de concurrentie met internetverkoop en leveren een bijdrage aan het onderscheidend vermogen van winkelsteden. De nadruk ligt op prettige omgeving -ook na sluitingstijd- met veel kleine en unieke winkels met de nadruk op kleding, sieraden en antiek.

Bekende knuffelstraten zijn bijvoorbeeld de 9 Straatjes in Amsterdam, de Prinsenstraat in Den Haag, de Van Oldenbarneveltstraat en -plaats in Rotterdam, de Lijnmarkt en Zadelstraat in Utrecht, de Vughterstraat in Den Bosch en de Kleine Houtstraat in Haarlem. Hier zijn veel knuffelwinkels te vinden: winkels met een beperkt maar gespecialiseerd aanbod.

Om te voldoen aan het profiel van ‘knuffelstraat’ dient slechts 10% van de verkooppunten behoort tot de categorie ‘dagelijkse inkopen’, zoals supermarkten en drogisterijen. Maximaal 30 tot 60% van de verkooppunten is mode en luxe waaronder bijvoorbeeld ook juweliers vallen. Tot 30% van de verkooppunten betreft ontmoetingsplaatsen zoals horeca en expositie.

Ook bedraagt het aandeel zelfstandige ondernemers minimaal 80% van het aantal verkooppunten. Het overgrote deel van het gemiddelde vloeroppervlak is 50 tot 100 m2. Maximaal 15% van het aantal verkooppunten is groter dan 175 m2.

> Bron: PropertyNL / Foto: Youropi.com

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top