Bijlmer kluswoningen populair

kleiburg.jpg

Voor 1 juli moesten in totaal 70 van de 500 woningen verkocht zijn om te voorkomen dat Kleiburg tegen de vlakte ging. De kluswoningen bleken razend populair en de tweede verkoopfase is inmiddels van start gegaan.

Sterre Hijlkema is recentelijk afgestudeerd als stadsgeograaf in Utrecht en voltooide haar afstudeeropdracht over DeFlat. ‘Mijn centrale vraag was welke bijdrage kluswonen kan bieden bij de herontwikkeling van leegstaande naoorlogse woningflats. Uit het succes van het project concludeer ik dat het kluswoonconcept de leegstandsproblematiek kan oplossen.’

Volgens Hijlkema zijn hier meerdere oorzaken voor. Zo willen kopers steeds vaker een persoonlijk product. Ook stimuleren de verminderende koopkracht van consumenten en investeringsmogelijkheden van ontwikkelaars de vraag naar betaalbare woningen. Een klushuis van 67 vierkante meter in DeFlat koop je al vanaf 73.500 euro.

‘Om een kluswoonproject succesvol te laten verlopen is wederzijdse kennisuitwisseling tussen kopers en aanbieders wel noodzakelijk’, zegt Hijlkema. ‘Aanbieders moeten beschikken over makkelijke en snelle communicatiemethodes met de consumenten en ook moeten ze vroegtijdig alle ondersteuning bieden die kopers nodig denken te hebben zoals banken, makelaars, architecten en aannemers.’

Aanbieders moeten dus continu kunnen anticiperen op veranderingen van klantenwensen. ‘Kluswoningen zijn niet alleen de oplossing voor leegstand ten tijde van investeringskrapte maar kunnen ook beter aansluiten op de uiteenlopende persoonlijke woonwensen in de vraaggestuurde markt’, zegt Hijlkema. De casco klushuizen in de Bijlmer kunnen naar wens samengevoegd en ingericht worden.

Bron: EigenHuis Magazine / foto: ANP

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top