Jongeren aangetrokken tot kluskantoren

Nu vastgoedinvesteerders  de waarde van kantoorgebouwen fors afschrijven, worden de prijzen per vierkante meter steeds lager. Voor starters ontstaat idealiter financiële ruimte om de kantoorruimte bewoonbaar te maken.

Om leegstand de bestrijden versoepelde gemeente Amsterdam al de regels waaraan gebouwen bij transformatie moeten voldoen en zegt toe maatwerk verlenen om erfpachtrechten aan nieuwe vormen van gebruik aan te passen.

Om de mogelijkheden in Amsterdam kaart te brengen lanceerde gemeente raadslid Michiel Mulder (PvdA) in Sloterdijk de ‘Kluskantoren’-tour met bemiddelaars, vastgoedeigenaren en een aantal geïnteresseerde potentiële kopers. De opkomst overtrof alle verwachtingen.

Prijs is de voor de hand liggende factor voor deze populariteit. Omgerekend zouden jongeren 50 m2 kunnen kopen voor 25.000 euro, een bruto maandlast van 140 euro, terwijl de gemiddelde huurlasten voor bijvoorbeeld studentenkamers veel hoger liggen en alleen maar stijgen.

Met een simpele rekensom lijkt het snel besloten, maar daarna komen ook de vragen: onder welke voorwaarden en in welke omstandigheden moet een koper zijn woning over een paar jaar weer kunnen verkopen? En welke vastgoedeigenaar zit te wachten op het verkopen van allemaal hoekjes en stukjes van zijn kantoor om met de rest te blijven zitten?

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top