Het stadsstrand is de hype voorbij

Carrieres-Plage.jpg

Bron: journal-deux-rives.com

In de van zomer 2002 wordt midden in de historische binnenstad van Parijs een enorm evenement georganiseerd. Een van de hoofdattracties is het drie kilometer lange zandstrand langs de Seine. Het stadsstrand komt elke zomer terug. En niet alleen in Parijs. Amsterdam alleen telt er inmiddels al tien. Wat is het? En wat kunnen we ermee?

Het ‘Paris Plage‘ is het geesteskind van de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë. Het idee wordt in eerste instantie bekritiseerd als te duur en te gewaagd, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde van de Parijse binnenstad gedurende het zomerseizoen en werd direct gekopieerd door steden over heel Europa.

Brussel krijgt diezelfde zomer nog haar Brussel Bad en Berlijn het Bundespressestrand. Een jaar later volgen Amsterdam en Rome met hun eerste ligstrand. Ongebruikte kades, boulevards en haventerreinen werden locatie voor een nieuwe, seizoensgebonden functie. Stadsbesturen ontdekken dat stad of wijk met een stadsstrand aantrekkelijker kan worden gemaakt voor bewoners en toeristen.

Ook nieuwe bewoners worden getrokken door het stradsstrand; in Amsterdam-IJburg kent met de komst van stadsstrand Blijburg in 2003 de stilgevallen woningverkoop direct een opleving.

Doch, de tegenvallende exploitatie van deze tijdelijke  strandjes en de natte zomers van 2004 en 2005 drukt de eerste opleving enigszins de kop in. De initiatieven die periode zijn vaak kleinschalig of afhankelijk van private partijen. Na de warmterecords van 2006 en de oplevende economie laait het idee weer op.

Voor 2007 worden Urban Beaches aangelegd op kades en in centrumgebieden van Britse steden als Birmingham, Bristol en Londen. Het jaarlijkse terugkerende Paris Plage wordt in dat jaar uitgebreid met nieuwe waterattracties. Het stadsstrand is een blijvende waarde geworden; een cyclisch landschap, dat elk seizoen weer terugkomt.

Buiten Europa, bijvoorbeeld in Toronto, Canada, krijgt het stadsstrand een permanente invulling met een toenemend architectonisch of zelfs artistiek karakter. De term Urban Beach of ‘Urbeach’ wordt gebruikt voor ruim opgezette openbare kunst in de stad, gebaseerd rondom een waterattractie of stadsfontein. Met Sugar Beach, aan Lake Ontario, domineert nu ook de waterkant en het ligstrand met zand.

Stadsstranden in Amsterdam zijn eenvoudig van opzet en bieden meer de sfeer van een populaire badplaats. Ze worden veelal op commerciële basis gerund door een horecaondernemer. Dat heeft zo zijn voordelen. De locaties worden onderhouden, toezicht is geregeld en bezoekers kunnen er wat kopen.

Met het levendige contrast ten opzichte van Sugar Beach loert aan stranden als Strand Zuid, ‘De Plek’ en Sloterplas ook het gevaar: op welke grond kan een initiatief om de stad te heroveren op leegte en functieloosheid iemand de toegang weigeren? Horecaondernemers zien welke aantrekkingskracht het stadsstrand heeft en pikken graag een graantje mee: een groot terras met zand en parasols is natuurlijk heel apart, maar van een stadsstrand is natuurlijk geen sprake.

Ook wordt er nog al eens gesuggereerd dat het aantal bewegingen van inwoners naar de stranden zou afnemen met de introductie van stadsstranden. Aantoonbare resultaten hierin ontbreken nog. Stadsstranden zijn relatief klein en daarbij worden de bewegingen naar ligweides, parken en recreatieplassen voor het gemak niet in deze som meegenomen.

De grootste winst die is te behalen met een stadsstrand ligt in de publieke sfeer. In de Parijse buitenstad Carrières sous Poissy bijvoorbeeld, is Carrieres Plage sinds 2009  jaarlijks terugkerende attractie voor de lokale gemeenschap die daar voor weinig geld de hele dag kunnen toeven.

Voor de bewoners van de banlieue is dit een welkome, laagdrempelige, zomerse invulling midden in hun eigen wijk. Daarbij schept dit de mogelijkheid tot ontmoetingen en werken aan saamhorigheid; ook voor de rest van het jaar.

>> Op UrbanSignature.nl is een klein overzicht te vinden met mooie voorbeelden van stradsstranden.

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top