Groningen gelukkigste stad Europa

groningen.jpg

Bron: Marketing Groningen

In een groot tevredenheidsonderzoek over het welzijn (‘quality of life’) in Europese steden eindigt Groningen bovenaan in drie categorieën. Nergens anders is de bevolking zo te spreken over de gezondheidszorg (95 procent), de openbare ruimte (94 procent) en het onderwijs (89 procent).

De overgrote meerderheid van de Groningers is verder tevreden tot zeer tevreden over de luchtkwaliteit, sportfaciliteiten, culturele voorzieningen, groenvoorzieningen, veiligheid en het stadsbestuur. Ze hebben daarnaast veel vertrouwen in hun medeburgers en vinden dat buitenlanders goed geïntegreerd zijn.

Kortom, Groningers zijn blij dat ze in Groningen wonen (97 procent). Wel zou de werkgelegenheid beter kunnen: daar is slechts 27 procent blij mee.

In de ‘totaalscore’ eindigt Groningen op plaats 3 van de 79. Bovenaan staan Aalborg in Denemarken en Hamburg. Na Groningen volgen Kopenhagen, Oslo, Zürich. Amsterdam volgt op plaats 7; daar is 96 procent van de bevolking tevreden.

Athene staat onderaan de ranglijst; slechts 52 procent vindt het leuk om daar te wonen. Napels (65 procent) en Palermo (71 procent) doen het als de andere hekkensluiters beter.

In het tevredenheidsonderzoek werden 41.000 bewoners gevraagd naar voorzieningen in hun stad, openbaar vervoer, veiligheid en werkgelegenheid. Ook steden uit Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Turkije deden mee.

Behalve naar Groningen keken de EU-onderzoekers in Nederland naar Amsterdam en Rotterdam. Op het gebied van onderwijs hebben al die steden sinds het vorige onderzoek in 2006 een slag gemaakt. De tevredenheid over scholen en hogescholen steeg met maar liefst 23 procent.

> Bron: NOS , Nu.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top