Groene hoofdstad van Europa

europeangreencapital.jpg

Bron: European Green Capital

Vandaag de dag wonen drie van de vier Europeanen in dorpen en steden. Juist in deze stedelijke gebieden zijn de milieu-uitdagingen van onze samenleving het grootst, maar bieden ook een gezamelijke betrokkenheid en innovatie om de uitdagingen aan te gaan. De waardering tot ‘European Green Capital’ werd in het leven geroepen om deze inspanningen te bevorderen en te belonen.

Het initiatief werd in 2006 in Tallinn opgezet door de voormalige burgermeester Jüri Ratas in samenwerking met vijftien Europese steden en een samenwerkingsverband van Estse steden. Inmiddels is het initiatief overgenomen door de Europese Commissie en doen veertig Europese steden aan het initiatief mee.

Om in aanmerking te komen moet de stad aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de stad moet een geschiedenis kunnen tonen van het bereiken van milieuvriendelijke standaarden,
  • de stad moet bereid zijn nog meer verantwoordelijkheden te nemen als het gaat om duurzame ontwikkeling en milieubeleid,
  • de stad moet als voorbeeld kunnen dienen voor andere Europese steden.

 De waardering wordt enkele jaren op voorhand uitgereikt om verschillende projecten en programmering op te starten. Stockholm werd daarom in 2008 reeds verkozen voor het jaar 2010. Daarna werden Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Kopenhagen en Bristol verkozen. 

Tot 31 oktober a.s. is de inschrijving nog geopend voor kandidaatsteden die willen meedingen voor de titel voor 2016.

> Bron: Europa-Nu , Europeangreencapital.eu / foto: Europeangreencapital.eu

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top