Groei aantal overnachtingen Europese hotels

Citymarketing.png

Bron: Designworkplan.com

Met de groei in het aantal hotelkamers en inkomsten per beschikbare kamer is Amsterdam, na Parijs, de beste Europese hoofdstad voor toeristen. Dit blijkt uit de European capital city tourism studie van Roland Berger Strategy Consultants.

In het European capital city tourism rapport vergelijken de onderzoekers de cijfers voor toerisme in 24 Europese hoofdsteden, kijkend naar huidige status, groei en succes. De conclusies zijn gebaseerd op verschillende databases en interviews met experts.

In 2010 groeide het totale aantal overnachtingen in de Europese hoofdsteden met 2,4%. Deze groei was in Amsterdam bovengemiddeld met 3,5% naar een totaal van 9,7 miljoen overnachtingen. Hiermee staat onze hoofdstad op de achtste plek wanneer het gaat om het totale aantal overnachtingen in 2010.

Londen en Parijs staan aan de top: respectievelijk 48,7 en 35,8 miljoen. Deze steden worden gevolgd door Berlijn (20,8 miljoen), Rome (20,4 miljoen), Madrid (15,2 miljoen) en Praag (12,1 miljoen).

Kijkend naar het aantal overnachtingen per inwoner staat Amsterdam met een aantal van 13 met stip op nummer één. Van de toeristen die in Amsterdam overnachten, komt 81% uit het buitenland. 58% Is afkomstig uit Europa en 23% van buiten Europa.

Met 39% van alle toeristen is Londen de meest bezochte stad door bezoekers van buiten Europa.

Steden zoals Amsterdam, Wenen, Berlijn en Londen hebben nagedacht over het aantrekken van toeristen en hebben een duidelijke strategie en positie aangenomen. Deze benadering heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen; vergeleken met andere steden is sinds 2005 het aantal toeristen en het aantal overnachtingen in deze steden bijna twee keer zo veel gestegen.

>> Download hier het volledige rapport European capital city tourism – Report-Analysis and findings (engelstalig).

> Bron: Roland Berger Strategy Consultants

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top