Grachtengordel uniek in de kantorenmarkt

Grachtengordel.jpg

Bron: Wikipedia

In 2008 is de Amsterdamse grachtengordel voorgedragen bij Unesco als werelderfgoed. Op 1 augustus 2010 besloot de commissie dat de grachtengordel inderdaad bijzonder genoeg was om werelderfgoed te worden. Unesco reageert positief. Ze vindt de grachtengordel “een hoogtepunt en uitdrukking van de grote economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw”.

Na de Alteratie in 1587 breidde de Amsterdam zich explosief uit. Dit leidde tot de uitleg van de stad vanaf de Brouwersgracht met het uitgraven van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Na de Vrede van Münster ontstond opnieuw ruimte voor investeringen en werden nieuwe plannen ontwikkeld de stad uit te leggen en de omwalling aan de nieuwe inzichten te onderwerpen. Vanaf circa 1660 werden de grachten doorgetrokken naar de Amstel onder de namen Nieuwe Herengracht, Nieuwe Keizersgracht en Nieuwe Prinsengracht. Zo kreeg de stad de typerende halvemaansvorm.

De kantorenmarkt binnen het gebied lijkt weinig last te hebben van crisis of recessie. Ze geldt volgens vastgoedspecialist DTZ Zadelhoff als een van de meest succesvolle in Nederland. Zowel in verhuurd oppervlak als prijzen per vierkante meter behoort de grachtengordel tot de top van Nederland.

Het type gebruiker is door de jaren heen wel veranderd. Waar in de jaren tachtig de banken domineerden, zie je nu meer zakelijke dienstverleners, maar ook non-profit organisaties, communicatiebedrijven en bedrijven uit de creatieve sector.

Het beleid van de gemeente concentreert zich in het gebied op de samenstelling van wonen, werken, winkelen en recreëren, die niet alleen internationaal, maar ook door de Amsterdammers zeer wordt gewaardeerd. Ook in de huidige verruimende markt blijft de grachtengordel zeer in trek en dat maakt de locatie tijdloos, kansrijk en toekomstbestendig, aldus DTZ.

> Bron: DTZ

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top