GPCI: de stad als magneet

ius_top_main_photo.jpg

Afbeelding: The Institute for Urban Strategies (IUS)

Het Institute for Urban Strategies (IUS) rangschikt al sinds 2008 grote steden in de Global Power City Index (GPCI) op aantrekkingskracht. Voor het jaar 2016 staat London eerste, gevolgd door New York, Tokio, Parijs en Singapore. Amsterdam houdt een hoge achtste positie, vóór Berlijn en Wenen.

Magnetisme

Het IUS rangschikt sinds al 2008 de grote steden van de wereld in de GPCI op basis van hun ‘magnetisme’ op basis van zes hoofdfuncties en inbreng van vijf categorieën mondiale ‘actoren’. De functies zijn economie, onderzoek en ontwikkeling, culturele interactie, leefbaarheid, omgevingskwaliteit en bereikbaarheid. De actoren zijn onderverdeeld in de manager, de onderzoeker, de artiest, de bezoeker en de bewoner. De samenkomst van deze gegevens moet aangeven in hoeverre deze steden in staat zijn om wereldwijd creatieve individuen en ondernemingen aan te trekken en structurele groei veilig te stellen.

Amsterdam

Voor de GPCI-2016 staat London eerste, gevolgd door New York, Tokio, Parijs en Singapore. Amsterdam staat al sinds de eerste GPCI van 2008 stevig in de top tien. Ook voor 2016 staat Amsterdam achtste, nog vóór Berlijn en Wenen.

GPCI Onderzoek

Het blijkt geen half werk. Deze GPCI blijkt nog tot stand gekomen met de betrokkenheid van de wijlen Sir Peter Hall, alsmede Saskia Sassen, en Peter Nijkamp van het Tinbergen Institute, én is peer-reviewed. Er lijkt dus wel degelijk grond te zijn voor verder onderzoek. Jammer alleen dat ‘salongeograaf’ Richard Florida inmiddels terugkrabbelt over hoe zijn ‘creatieve klasse’ grote steden zou doen bloeien.

>> Lees hier een uitgebreide samenvatting van het onderzoek (Engelstalig)

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

scroll to top