Forenzen in Nederland

Forenzen.jpg

Bron: BNR.nl

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het statistiekbureau onderzocht de cijfers van eind 2011, de meest recente die voorhanden zijn. Een forens is een werknemer die in een andere gemeente werkzaam is dan zijn woongemeente.

De grote steden zijn de sterkste trekkers van forenzen. Deze werknemers zijn vooral afkomstig uit de gemeenten in de directe omgeving. In de grote steden is het aandeel dat in een andere gemeente werkt relatief laag.

Tegen ruim 4,5 miljoen forenzen werken en wonen nog zo’n 3,6 miljoen mensen in dezelfde gemeente. Deze verhouding blijkt sinds 2006 nauwelijks veranderd.

Van de twintig grootste gemeenten hebben vooral de gemeenten Nieuwegein en Haarlemmermeer naar verhouding veel binnenkomende forenzen. Zo’n driekwart van de werknemers in deze gemeenten woont elders. Nieuwegein heeft het Sint Antonius ziekenhuis en is erg centraal gelegen als werkgemeente. Bij Haarlemmermeer houdt dit verband met Schiphol.

De verschillen tussen de andere grote steden zijn niet groot. Onder de twintig grootste gemeenten heeft Den Haag het laagste percentage binnenkomende forenzen.

De grootste forenzenstromen gaan naar en van de grote steden. In de top vijftien van meest bereisde trajecten van Nederland in 2011 is het aantal forenzen dat reist naar Amsterdam veruit het grootst. Alleen al uit Almere, Zaanstad, Amstelveen, Purmerend, Haarlemmermeer en Haarlem zijn bijna 100 duizend forenzen afkomstig. Dit is een zesde van het totaal aantal banen in Amsterdam.

Met 21 duizend telde het woon-werktraject Almere-Amsterdam de meeste forenzen van Nederland. Dagelijks reizen 21.000 werknemers heen en weer tussen deze steden. Overigens gaan de top vijf van de meest bereisde trajecten in Nederland allemaal naar Amsterdam.

>> Bekijk de interactieve kaart van Nederland op NU.nl.

> Bron: Nu.nl, CBS / Foto: BNR.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

One Reply to “Forenzen in Nederland”

Reageren

scroll to top