Europese steden zijn graag filmdecor

to_rome_with_love.jpg

“Voor minder is het haast niet te doen”, aldus de Amerikaanse filmmaker.

“Voor die achttien miljoen dollar krijgt een stad heel grote filmsterren die voor een willekeurige andere film in hun eentje zo’n bedrag vragen”, vertelt Woody Allen. “Voor mij werken ze echter vrijwel gratis.”

De geboren New Yorker, die eerder al films opnam in Londen, Parijs, Barcelona en zijn laatste in Rome, vindt dit een prima deal voor een stad. “Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?”

Voor zijn volgende film keert Allen terug naar New York en filmt hij voor het eerst in San Francisco. “Dat is omdat mijn scenario over specifieke locaties in die steden gaat. De daaropvolgende film neem ik waarschijnlijk weer in Europa op.”

De Europese steden zien Allen graag komen. Zo onderhandelde hij nog met de Duitse productiemaatschappij Bavaria Studios om zijn film in München op te nemen. De Deense hoofdstad Kopenhagen en ook Amsterdam staat op zijn verlanglijstje.

Kopenhagen werkt momenteel aan een speciale subsidie om internationale filmproducties aan te trekken. Mogelijk wil de Deense regering ook bijdragen aan de film van Woody Allen.

Een woordvoerder van Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat weten vereerd te zijn dat ‘een fenomeen als Woody Allen’ denkt aan het maken van een film in Amsterdam, maar dat een investering van vijftien miljoen euro in tijden van crisis echter onverantwoord is in tijden van bezuinigingen. “En als het echt zo is dat al zijn films winst maken, dan zijn er vast andere investeerders te vinden.”

> Bron: NU.nl / NU.nl

>> UPDATE 22/8: NOS Nieuws Zomercolumn: Rome als filmdecor

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top