Eindhoven Airport stimuleert regionale economie

Eindhovenairport.jpg

Bron: Eindhoven Airport

In het eerste halfjaar van 2013 heeft de Eindhovense luchthaven een passagiersgroei behaald van 12% ten opzichte van 2012. Al sinds 2002 kent Eindhoven Airport een jaarlijkse groei van het aantal passagiers dat via de luchthaven vliegt, onder andere dankzij voordelige lijndiensten van bijvoorbeeld Ryanair, Transavia en Wizz Air.

In de periode januari tot en met juni van dit jaar reisden 1.543.000 passagiers via Eindhoven Airport. In 2012 verwerkte Eindhoven Airport ruim 2,9 miljoen passagiers. In 2013 zijn dat er met de huidige trend ongeveer 3,4 miljoen.

Transavia en Ryanair hebben ondertussen toestellen gestationeerd op de Eindhovense luchthaven. De nieuwe terminal van de luchthaven is nu zo gevormd dat het ruimte kan bieden aan circa 5 miljoen passagiers. Er wordt verwacht dat dit ruimte biedt aan de passagiersgroei tot 2020.

Begin 2013 stelde algemeen directeur Joost Meijs nog: “Bedrijven als McDonalds en Starbucks zijn nu wél geïnteresseerd in een vestiging op de luchthaven.” De rek is er nog niet uit, verwacht Meijs. Door de nu gepubliceerde cijfers en de recente opening van Starbucks en heropening van de terminal lijkt Meijs hier gelijk in te krijgen. Recent is tevens bekend gemaakt dat Sissy-Boy een vestiging opent op Eindhoven Airport.

De hoofdreden voor potentiële reizigers om te kiezen voor een andere luchthaven is dat de gewenste bestemming ontbreekt. Een andere belangrijke reden is dat de bereikbaarheid van een andere luchthaven beter zou zijn.

De bereikbaarheid van de luchthaven per openbaar vervoer is recent verbeterd door rechtstreekse busverbindingen vanaf het centraal station van Eindhoven. Met groei worden ook nieuwe bestemmingen verwacht om meer reizigers te kunnen bedienen.

Jan Veldhuis van het economisch onderzoeksbureau SEO geeft aan: “Als het aantal passagiers groeit, neemt het aantal bestemmingen en frequenties toe. Dat leidt tot betere connectiviteit, wat het vestigingsklimaat positief beïnvloedt. Daardoor verbetert de economie en groeit het aantal passagiers, enzovoorts.”

Belangrijk in verband met het verbeteren van het vestigingsklimaat van de regio, is het vervoeren van zakelijke reizigers. De aantrekkingskracht van een luchthaven voor zakelijke reizigers wordt vergroot, wanneer het aanbod van bestemmingen voldoende groot is. Veldhuis geeft aan dat dit voor een luchthaven vanaf drie miljoen passagiers per jaar het geval zou moeten zijn. Eindhoven Airport lijkt dus deze grens te gaan passeren in dit jaar.

Wanneer de theorie van Veldhuis hier op geprojecteerd wordt, zal Eindhoven Airport in de toekomst meer van invloed gaan zijn op de regionale economie. De wisselwerking tussen de luchthaven en de regio zal meer en meer aandacht krijgen en er liggen hierin veel kansen voor Eindhoven, de regio en Eindhoven Airport.

De  toegevoegde winkel- en horecavoorzieningen op Eindhoven Airport en de opening van een nieuw Tulip Inn hotel naast de terminal, zorgen daarnaast voor ongeveer 60 direct voltijd arbeidsplaatsen op de luchthaven. Dit betekent nieuwe werkgelegenheid voor Zuid-Oost Brabant. Door de verbeterde connectiviteit en het daardoor verbeterende vestigingsklimaat van de regio Eindhoven kan de werkgelegenheid indirect verder stijgen.

> Bron: Eindhoven Airport, Zakenreis, Retailnews / Foto: Eindhoven Airport

Maud van Vlerken

Maud van Vlerken

Maud is stadsgeograaf en tevens deskundig op het gebied van commercieel vastgoed. Ze blogt over ruimtelijke ordening, economie en vastgoed.

2 Replies to “Eindhoven Airport stimuleert regionale economie”

  1. Robin schreef:

    Goed stuk, lekker duidelijk! Ik denk dat als Eindhoven haar tech industrie blijft stimuleren en de internationale contacten blijft aanscherpen er een mooie toekomst is voor de regio. Eindhoven Airport speelt hier een belangrijke rol in. Dat blijkt wel.

  2. F. Maas schreef:

    De titel v/h stuk wordt niet waargemaakt. Hoezo stimuleert de economie? Een McDonaldje op Eindhoven Airport? Ik kan ook het tegenovergestelde beweren: er zijn nauwelijks nog zakelijke vluchten het zijn vooral low cost carriers t.b.v. vakanties. Dus t.a.v. bedrijvigheid en werkgelegenheid?
    Het vakgebied zou gediend zijn met studies naar de feiten.

Reageren

scroll to top