Economische toplocaties van Nederland

Haarlemmermeer.jpg

Bron: total shot productions

Haarlemmermeer is de gemeente met de sterkste lokale economie, Zwolle is tweede, Eindhoven derde. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Toplocaties door Elsevier en Bureau Louter te Delft.

De gemeente Haarlemmermeer heeft de eerste plaats te danken aan ‘Mainport’ Schiphol, dat enkele goede jaren had dankzij stijgende aantallen passagiers, en hogere inkomsten uit havengelden en winkels. Zwolle blijft de belangrijkste trekker in het Oosten van het land, en Eindhoven passeerde in het Zuiden Den Bosch, dat in 2012 nog eerste was.

Hoogste binnenkomer in de top-10 is dit jaar Apeldoorn. De bedrijvigheid trekt al jaren vanaf de Randstad oostwaarts, blijkt uit langjarige analyses van Bureau Louter, en daarvan profiteert Apeldoorn nu door de gunstige ligging langs de A1 en A50.

Zo groeien in het oosten de regio’s Apeldoorn en Zwolle samen uit tot een nieuw economisch zwaartepunt.

Het economisch rapport is opgebouwd op 41 indicatoren, waaronder het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, het bezettingsgraad van de kantoren, uitgifte van bedrijventerreinen en de arbeidsproductiviteit. De einduitslag is berekend door de prestaties van gemeenten af te zetten tegen het inwonertal. Zo kan bijvoorbeeld Zwolle boven Rotterdam eindigen, dat in absolute zin groter en ‘sterker’ is.

> Bron: Elsevier
Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top