Why Detroit Matters

55827-750-570.jpg

Pakhuis de Zwijger

Ooit de meest welvarende stad van de Verenigde Staten en nu pionier in een veranderende postindustriële economie. Hoog tijd om te spreken over de realiteit en context van deze unieke stad tijdens het event ‘Can’t Forget The ‘Motor City’: Why Detroit Matters’ op donderdag 23 oktober van 18.00 tot 22.00 uur in Pakhuis de Zwijger.

Wetenschappers, inwoners van Detroit en Nederlanders die het afgelopen jaar een bezoek brachten aan Detroit brengen op de avond verschillende perspectieven naar voren. De opkomst, ondergang en wedergeboorte van de stad komen aan bod.

Brian Doucet, de initiatiefnemer van het evenement en als stadsgeograaf verbonden aan de Universiteit Utrecht, vertelt over de situatie in Detroit aan de hand van 10 iconische gebouwen. Professor Robin Boyle, Urban Planner aan de Wayne State University, vertelt over manieren waarop Detroit verder kan na het faillissement. Ook staan er Skypegesprekken met inwoners van de stad op het programma. Eén van hen is Dan Kinkead, auteur van het ambitieuze plan Detroit Future City. De andere Skypegast is Drew Philp die voor 500 dollar een huis kocht in een verlaten wijk van Detroit. Op 23 oktober vertelt hij waarom.

Doucet reist zelf regelmatig naar Detroit, publiceert over de stad en neemt er jaarlijks een groep van 30 studenten mee naartoe. Hij organiseert de avond om mensen uit te dagen om anders over Detroit na te denken. “De stad is regelmatig in het nieuws, maar vaak zien we maar één kant van het verhaal. Hierdoor krijg je de indruk dat het een dode stad is zonder hoop. Maar er is veel meer over Detroit te vertellen: over de geschiedenis, geografie, architectuur, ruimtelijke ordening en mensen.”

Volgens Doucet hebben Nederlanders geen realistisch beeld van de stad. “Vaak wordt Detroit gezien als een speeltuin waar je naartoe kan gaan om te ‘spelen’ tussen de ruïnes. Ook wordt het als een lege stad gezien, zonder leven, waar men kan experimenteren met ideeën.” Hij hoopt dat bezoekers na 23 oktober een ander beeld hebben. “Detroit is meer dan alleen vervallen gebouwen. Door de context te laten zien, hoop ik dat mensen zien dat de stad veel complexer is dan Nederlandse media voorspiegelen. Er wonen nog altijd 700.000 mensen en er zijn veel verschillende ideeën hoe de stad herbouwd en verbeterd kan worden. Iedereen die bereid is om verder te kijken dan de ruïnes kan veel leren van het verleden, heden en de toekomst van Detroit.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: www.dezwijger.nl/Detroit. De avond vindt plaats in Pakhuis de Zwijger aan de Piet Heinkade 181K en duurt van 18.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

> Foto: Pakhuis de Zwijger

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top