Een op drie woningen is van woningcorporatie

3520g1.gif

Bron: CBS

Andere woningverhuurders bezitten 12 procent van de woningen, 55 procent van de woningen in Nederland zijn koopwoningen.

De corporatiewoningen zijn vooral te vinden in de grote steden. Van alle corporatiewoningen staat 20 procent in één van de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in de overige gemeenten met een sterk stedelijk karakter is het aandeel corporatiewoningen vaak hoger dan het landelijk gemiddelde.

Andere gemeenten met een hoog aandeel corporatiewoningen zijn Appingedam (Groningen) en het Gelderse Doesburg. In beide gemeenten is 41 procent van de woningen eigendom van een woningcorporatie. Het aandeel corporatiewoningen is het laagst (nog geen 10 procent) in Rozendaal (Gelderland) en Margraten (Limburg).

Binnen de grote steden zijn de corporatiewoningen vooral geclusterd in een aantal buurten. Nederland telt 10 duizend buurten. In 275 daarvan is drie kwart van de woningen eigendom van een woningcorporatie. Er zijn ruim 2 duizend buurten waar helemaal geen corporatiewoningen zijn. In deze buurten staan vooral veel koopwoningen.

> Bron en afbeelding: CBS

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top