De geografie van het voetbalgeweld

grensrechter800.jpg

Bron: AD

“Veel politiek correcte media verzwijgen de rol vd Marokkaanse gemeenschap in het drama rond bultrug Johannes” was een verfrissende tweet naar aanleiding van de hype rond een walvis die verleden week aanspoelde in de buurt van Texel.

Alles is immers te wijten aan de Marokkanen, zo ook volgens onze top tv-journalist Jeroen Pauw die in het populistische Pauw en Witteman de aangeslagen voorzitter van voetbalclub Nieuw-Sloten stelselmatig dwong zijn Marokkaanse clubleden te verdoemen en hem adviseerde zijn club zo snel mogelijk op te doeken.

De voorzitter werd mijn held, want hij capituleerde niet. Hij verwees onder andere naar een droevig incident waarin zijn A1-elftal betrokken was en waar in geen velden of wegen een Marokkaanse jongen te bespeuren viel.

Ik verwijs op mijn beurt naar een hoofdstuk uit mijn boek Terug naar de stad (2011); een geografisch portret van Amsterdam waarin ik een vechtpartij tussen een jeugdteam van de Almeerse voetbalclub Waterwijk en Taba in de Watergraafsmeer beschrijf (ik was leider van het team en floot de betreffende wedstrijd).

Mijn duiding was (en is nog steeds) dat hier sprake was van een clash of civilizations: de tweede generatie ‘overlopers’ (Amsterdammers die vanwege het overloopbeleid rond 1980 naar Almere zijn vertrokken) wordt geconfronteerd met de succesvolle creatieve klasse die bezit heeft genomen van ‘hun’ huizen binnen de Ring. Huizen en een plek die voor hen inmiddels ontoegankelijk zijn geworden.

Een kleine vonk is dan voldoende om die frustratie te botvieren. Een verkeerde schop had gemakkelijk tot een of meerdere doden kunnen leiden. Géén Marokkanenprobleem meneer Pauw!

Jos Gadet

Jos Gadet

Jos is stadsgeograaf, hoofdplanoloog bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam en auteur van 'De levende stad' (2009). Zijn grote voorbeeld: Jane Jacobs.

Reageren

scroll to top