De aantrekkingskracht van een gemeente

aantrekkingskracht.jpg

Bron: innl.nl

Ook veel Brabantse steden en enkele steden in de grensregio’s kampen met teruggang of leegloop. Dat blijkt uit de 14e editie van de Atlas voor Gemeenten. Hierin worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 40 indicatoren met elkaar vergeleken.

In Sittard-Geleen zijn bijvoorbeeld de huizenprijzen fors gedaald en in Emmen is de werkgelegenheid sterk afgenomen. Het aantal arme huishoudens is in Almere en Lelystad flink toegenomen en in Haarlemmermeer is de werkgelegenheid het sterkst afgenomen.

Met de historische steden in de Randstad blijft het, ondanks de recessie, relatief goed gaan. Amsterdam blijft de stad met de grootste aantrekkingskracht, Utrecht staat op de tweede plaats.

In veel Brabantse steden is sinds het uitbreken van de financiële crisis, de werkloosheid opgelopen. Daarnaast kampen veel steden in Brabant met dalende woningprijzen. In Eindhoven daalde de woningwaarde gemiddeld met bijna 30.000 euro. ‘s-Hertogenbosch Is een uitzondering: deze stad heeft zijn aantrekkingskracht het meest vergroot en staat op de derde plaats op de ‘woonaantrekkelijkheidsindex’.

De 14e Atlas voor Gemeenten vergelijkt de aantrekkingskracht van steden op verhuizende huishoudens. Ruim 40 indicatoren worden hierin meegenomen, zoals de bereikbaarheid van banen, het culturele- en culinaire aanbod, de veiligheid, de nabijheid van natuurgebieden en het historische karakter van de stad.

> Bron: Nicis Institute, Atlas voor Gemeenten 2012

Gerben van Roon

Gerben van Roon

Gerben van Roon is initiatiefnemer en eigenaar van Stadsgeograaf.nl. Hij schrijft over onder andere zijn geboortestad Rotterdam en woonplaats Nijmegen.

Reageren

scroll to top