Cultureel aanbod lokt toeristen

channel_amsterdam.jpg

Foto: kunstencultuurkaart.nl

Dat zegt het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB). Hiervoor hielden ze interviews met ruim 10.000 mensen die de hoofdstad en omgeving vorig jaar bezochten.

Carolien Gehrels (PvdA, link 1 en 2), wethouder van Economische Zaken, zei in het FD van afgelopen vrijdag dat Amsterdam flink heeft geïnvesteerd in zijn cultureel aanbod. Het Stedelijk Museum is verbouwd en opent in september zijn deuren, de Noord-Zuidlijn is in uitvoering. De private sector heeft volgens haar ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van hotels, winkels en restaurants. De hoofdstad staat klaar voor een ‘schaalsprong’, aldus Gehrels.

Met het hotelbeleid wil Amsterdam behoren tot de top-5 van belangrijke steden in Europa. Sinds 2006 is het aantal hotelkamers met ruim 4.000 uitgebreid. Daarmee is de krapte volgens Gehrels verdwenen. Toch komen er dit jaar nog zestien hotels bij, met in totaal 1.560 kamers. Dit gebeurt vooral door middel van ombouw van bestaand vastgoed. Volgens hoteliers kan daardoor de bezettingsgraad nog meer dalen.

De belangrijkste redenen voor bezoekers om naar Amsterdam te komen zijn cultuurhistorie (66%), musea (50%), reputatie (33%) en de gezellige, relaxte sfeer (33%). De belangrijkste activiteiten zijn ‘rondlopen in de stad’ (95%), museumbezoek (85%), ‘uit eten’ (70%), cafébezoek (65%), ‘architectuur uit de 17de en 18de eeuw bekijken’ (64%) en winkelen (53%).

Het waarderingscijfer dat bezoekers aan Amsterdam geven, is nog steeds 8,1. Tot slot zorgt de Amsterdamse bezoekerseconomie voor een omzet van naar schatting 5,7 miljard euro en ruim 50.400 voltijdbanen.

> Bron: ATCB / Foto: kunstencultuurkaart.nl

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top