Award voor Toren Overhoeks

shelltower1.jpg

Bron: twenty4amsterdam.com

De jury kende de prijs toe aan projectleider Elske van Caspel bij Noordwaarts en haar collega Dolf van Geenen. Zij werden geprezen voor het getoonde lef en de visie bij het beheren van de voormalige Shell-toren aan de noordoever van het IJ.

Na de ontruiming van het gekraakte pand eind januari, heeft de gemeente, samen met de leegstandbeheerder in korte tijd twee doelen gerealiseerd. Het gebouw is schoon, heel en veilig opgeleverd en heeft een tijdelijke gebruiksfunctie gekregen voor tal van maatschappelijke instellingen, startende bedrijven, ambachtslieden en bewoners.

Daarmee zou het gebouwencomplex vandaag een positieve bijdrage leveren aan de directe omgeving en genereert het een aantoonbaar maatschappelijk rendement. Naast de toren staat het nieuwe EYE Filminstituut Nederland.

Andere genomineerde projecten waren woningcorporatie Zo Wonen in Sittard, met de wijk Sanderbout, en het O.K. Parking & Urban Acts project ‘Room to Roam’, in Arnhem. Een eervolle vermelding kreeg de De Alliantie/Plegt-Vos met het project Acta in Amsterdam.

Juryvoorzitter Peter Peeters van Achmea Verzekeringen gaf aan dat de projecten op criteria als innovatie, rendement en risicoreductie zijn beoordeeld.

Voor de prijsvraag werden in totaal werden 19 projecten ingezonden, waarvan twee uit België. De aangemelde projecten werden beoordeeld aan de hand van een strategisch innovatiemodel voor proactief leegstandbeheer, dat speciaal voor deze prijs werd ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Hasselt/Maastricht.

De jury spreekt bij Toren Overhoeks van een ‘unieke transformatie’. In de periode van eind januari dit jaar tot het begin van de zomer werd het gebouw, dat geteisterd werd door drugs en koperdiefstal, door Noordwaarts getransformeerd tot een onderkomen voor startende en creatieve bedrijven.

> Bron: Camelot Beheer / PropertyNL

>> UPDATE: de visie voor de toekomst wordt op de website twenty4amsterdam.com gepresenteerd.

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

Reageren

scroll to top