Antieke stad zelfde moderne groeipatroon

city_old_new.jpg

Bron: Gabriel Garcia voor het Santa Fe Institute

Antieke menselijke nederzettingen functioneerden in veel zaken net zoals moderne steden, ondanks de duidelijke verschillen in uiterlijk en bestuur. Dat schrijven onderzoekers van onder andere het Amerikaanse Santa Fe Institute deze week in Science Advances.

Medeonderzoeker Luis Bettencourt, toonde al aan dat als moderne steden groeien, ook de efficiëntie en productiviteit toenemen. Uit deze wiskundige verkenning naar de groei van steden, bleek dat een moderne stad zich gedraagt volgens eenvoudige, universele wiskundige wetten.

Met antropoloog Scott Ortman werd de archeologische data uit de Vallei van Mexico. De onderzoekers keken naar data over alle bekende oude nederzettingen tussen 1150 voor Christus tot 1519, wanneer de invasie van het Azteekse rijk door de Spanjaarden plaatsvond en het Azteekse rijk een Spaanse kolonie. Met de data kon het onderzoeksteam de maten van honderden tempels en duizenden huizen analyseren, om zo de populatiegrootte en -dichtheid te bepalen. Ook werd een inschatting gemaakt van de grootte van de monumenten en de snelheid waarmee ze waren gebouwd. Daarnaast werd berekend hoe intensief de nederzettingen gebruikt werden.

Uit de analyses kwam naar voren dat de grootte en productiviteit van de nederzettingen samenhingen. “Het was schokkend en ongelooflijk,” zegt Ortman. “We zijn opgegroeid met het idee dat dankzij het kapitalisme, de industrialisatie en de democratie, de moderne wereld radicaal verschilde met het verleden.” Bettencourt voegt eraan toe: “Onze resultaten suggereren dat de algemene ingrediënten van de productiviteit en de bevolkingsdichtheid in menselijke samenlevingen veel dieper lopen en hebben alles te maken hebben met het organiseren van menselijke sociale netwerken.” Het team is van plan om nederzetting patronen uit oude locaties in Peru, China en Europa te onderzoeken om te bestuderen welke factoren ervoor zorgen dat stedelijke systemen opkomen, groeien en ineenstorten.

>> Bron: Nu.nl / Newswise

Stadsgeograaf.nl

Stadsgeograaf.nl

Dit is de redactie van Stadsgeograaf.nl. Volg ons ook op Twitter @Stadsgeograafnl.

scroll to top